Wicca, sjamanisme, kruiden en meer; de natuur in een notedop

Meer in de bergen bij Sösjö, Bräcke Kommun, Jämtland, Zweden
Zweden is bij uitstek voor mij het land om te leven in harmonie met de natuur en met gebruikmaking van zoveel mogelijk natuurlijke bronnen.

Ik denk dat ik nog het beste kan zeggen dat ik geloof in een natuurreligie met vele raakvlakken met het buddhisme. Voor mij is leven in en met de natuur van het grootste belang. Proberen zoveel mogelijk zelfverzorgd te zijn en in ieder geval voor mijn eigen kruiden te zorgen. Daar is nu dan ook een begin mee gemaakt in de kruidentuin. Er zijn ook de eerste bessenstruiken geplaatst. Er zullen nog vele bijkomen, maar niet alles kan in 1 keer. 

Ook de maan is in mijn leven belangrijk en ik let er toch wel op met bepaalde zaken dat ik ze ofwel bij opkomende dan wel bij afnemende maan doe. Verwerken doe ik het liefst bij afnemende maan om zo mijn verwerkte zaken terug te geven aan de natuur. Bloemen oppotten doen we dus met opkomende maan, net als zaaien. Als de vogels dan geen roet in het eten gooien. Denk dat mijn zaaisels van dit jaar 2018 verdwijnen in de maag van vogels.

Waar heb ik dan de verbinding met wicca en sjamanisme? Ja eigenlijk vooral met het leven met de natuur. De kracht van de natuur is daarbij uitgangspunt en dat is ook voor mij zo. Ik geloof niet in een massa Goden, maar ik geloof wel in dankbaarheid. Voor mij zijn zaai- en oogstfeesten een uiting van dankbaarheid aan de natuur. Dat we weer mogen eten van onze arbeid. 

Als we komen bij het vraagstuk God dan heb ik daar mijn eigen gedachten over. Ik sta volledig achter de evolutietheorie aangaande de ontwikkeling van de mens. We zijn als mens geboren als omnivoren, daar is ons gebit ook geheel naar gevormd. Dat houdt voor mij in dat we dus zowel vlees als groenten nodig hebben. Afhankelijk van waar we vandaan komen hebben we meer behoefte aan groenten of aan vlees. Vooral na het bestuderen van het bloedgroepdieet ben ik tot die conclusie gekomen. 

Ik heb dus niets met een God die de aarde zou hebben gemaakt. Ik heb wel iets met het universum. Ik zie onze opdrachten in het leven als zielsopdrachten die van mens tot mens worden doorgegeven doordat onze ziel terug keert naar het universum bij ons overlijden, om daarna terug te keren in een nieuwe mens. Dat kan om de opdracht af te maken ofwel om de opdracht verder uit te bouwen zijn. Is een opdracht voltooid dan is niet een staat van verlichting zoals het Nirwana bereikt. Daar kan ik dus weer niets mee. Dan ontvangt de ziel een nieuwe opdracht om zo weer vele generaties door te kunnen. Of u het er mee eens bent of niet, dat is uw keuze, dit zijn mijn gedachten.

Binnen dit geheel sta ik geheel open voor mensen van alle religie's. Ik vind dat alle religie's bij kunnen dragen aan een betere samenleving. Daarbij de kanttekening makende dat alle extremismen niet goed zijn voor de samenleving. Het maakt niet uit om welke stroming het daarbij gaat. Te ver door drijven levert alleen maar haat en spanningen op. Iets dat ik in mijn leven dus probeer te vermijden. 

Biosfeer Vindelälven-Juhttátahkka, gemeente Lycksele, Västerbotten, Zweden
Biosfeergebied Vindelälven-Juhttátahkka, gemeente Lycksele, zo'n 40 km van Lycksele langs de rivier.

Deel uit maken van een samenleving vind ik ook heel erg belangrijk, maar daar moet dan wel voorop blijven staan dat ik bezig wil zijn met maatschappelijke thema's die een duurzame samenleving als basis hebben. 

Ik vind het heel jammer dat veel mensen alleen maar naar hun eigen belang kijken in plaats van naar hun plaats in het geheel. Dat was voor mij een van de redenen dat ik me in wil zetten voor de biosfeer Vindelälven- Juhttátahkka, ook al ben ik verhuisd naar Jämtland. 

Veel kunnen we ook van huis uit doen. Dat heeft de pandemie ons wel geleerd. Het is misschien minder leuk om veel via de computer te vergaderen, maar aan de andere kant geeft het ons wel mogelijkheden die we eerder niet zo zeer gebruikten. Nu geven allerlei apps ons mogelijkheden om met anderen te praten. 

Er zijn volop mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen in de natuurlijke omgeving van de noordelijke provincies van Zweden. Ik weet dat veel mensen vaak meer een plaats zoeken waar veel landgenoten te vinden zijn, ik ben daarintegen omgekeerd, ik wil deel uit maken van de Zweedse samenleving en me ook een Zweedse vrouw voelen. 

Dat laatste lukt steeds meer omdat ik inmiddels een Zweedse partner heb. Doordat je de hele dag Zweeds spreekt gaat ook dat steeds gemakkelijker. Natuurlijk zijn er nog wel eens dingen waar ik moeilijk uit mijn woorden kan komen, zoals wanneer je in het ziekenhuis ligt, maar over het algemeen merk ik dat ik Zweeds denk en ook begin te schrijven. Waarschijnlijk niet foutloos, maar goed genoeg om goed begrepen te worden.

 

Inlandsbanan, Sveg, Härjedalen, Jämtland, Zweden, Sverige
Station van de Inlandsbanan in Sveg in de winter 2021/22, Härjedalen Jämtland, Zweden

Op zich ben ik ook heel blij dat ik weer aan een spoorlijn woon. Ook al is het meest goederenvervoer, de Inlandsbanan vervoert ook van Mora naar Gällivare personen. Deze trein stopt dus in ons dorp en dat geeft mij weer het gevoel dat ook deze hobby weer uit het stof gehaald kan worden. 

Mijn interesse voor treinen is nooit minder geworden. Ik vind het ook heel erg leuk dat de Inlandsbanan een lange geschiedenis heeft waarover ik u nog veel meer ga vertellen op andere pagina's van mijn website. 

Dat ik weer meer in de bergen woon voelt ook geweldig voor mij. Er zijn wel natuurlijk op veel plaatsen wel sneeuwscooterpaden, skigebieden (groot en klein), en veel vaak verlichtte sporen voor langlaufen. Ik merk ook dat steeds meer Zweden door voorkeur geven aan langlaufen in plaats van sneeuwscooters. 

Het leven heeft vind ik altijd weer nieuwe uitdagingen. Zoals in de winter mijn kunst voorop staat. Zodra mijn gezondheid het weer toelaat ga ik er weer op uit en genieten van de prachtige omgeving waar ik woon. 

Er is veel te vinden in de natuur rondom mijn huidige woonplaats. Ik ben echt helemaal blij dat ik weer een scootmobiel heb en dat ik daarmee niet alleen mijn boodschappen kan doen, maar ook de natuur in kan. In Västerbotten was het voor mij alleen mogelijk om met de scootmobiel de natuur in te gaan. Ik kon hem niet gebruiken om bijvoorbeeld iets te ondernemen in Lycksele.  

Heilzame krachten

Een schap vol met kruiden, net ene maar velen. Vele kruiden hebben heilzame werking en helpen bij diverse aandoeningen. Ik ben geen dokter, wil het ook niet worden ook, maar wel geinteresseerd in de  mogelijkheden die moeder natuur ons geeft om gezond te leven. 

Het begon al heel jong. We leerden thuis om ook de groenten en het fruit der natuur te gebruiken. In het begin was vooral mijn vader sceptisch, maar dat ging snel over toen bleek dat de maaltijden altijd zeer smaakvol waren.

Tegenwoordig breng ik oude en nieuwe kennis samen om mij en mijn partner te helpen om gezonder te leven. We leven op een oude boerderij waar we in de nazomer van 2017 diverse bessenstruiken, kruiden en andere groenten zullen planten. 

Hoewel we een deel natuurlijk inkopen, liefst biologisch, zullen we ook meer en meer gebruik gaan maken van wat we vinden en kunnen verzamelen in de natuur. Bessen als, bosbessen, frambozen, lingon, groeien volop in de bossen rondom ons huis. Terwijl we thuis plaats gaan maken voor zwarte en rode bessen, kruisbessen en mogelijk nog wat appels. Rabarber staat al in de tuin en daar gebruiken we in de zomer rijkelijk van. De rest kan in de vriezer voor later gebruik. 

Inmiddels is in 2018 de moestuin van de grond aan het komen en dat voelt geweldig goed. De kruiden kunnen binnenkort gebruikt gaan worden en daar kijk ik echt naar uit. Want gedroogde kruiden zijn een goed alternatief, ik geef vooral in de zomer de voorkeur aan verse. Vooral als ze voor mijn deur groeien.

Hulpmiddelen

Kristallen zijn ook een hulpmiddel en het onderhoud vergt niet veel. Ik reinig de meeste stenen in het maanlicht van de lange donkere winters en tussendoor tijdens de volle manen. 

We drinken bijvoorbeeld water met daarin 3 kristallen, bergkristal, amethist en rozenkwarts als het warm is of in perioden dat griep heerst. Het is geen geneesmiddel en ook geen kwakzalverij. Ik voel me er goed bij en dat is wat belangrijk is. Het heeft dan ook niets te maken met zwarte kunst, maar alles met gebruik maken met dat wat je kan vinden in de natuur. Ook al zoek ik mijn stenen niet zelf. Dat mogen anderen doen.

Maar ook trommels, een replica van een oude Sami trommel, een handgemaakte drum, door een sjamanistische Same en nog veel meer. De natuur levert meer dan voldoende zaken voor een gezond leven.

Ik vind het heerlijk om op een avond buiten te zitten en een beetje te drummen. Gewoon om te ontspannen en om mijn gedachten te kans te geven weg te vloeien uit mijn hoofd zodat ik met een leeg hoofd kan slapen zonder de lasten van mijn gedachten die dag. 

Dat deze trommels ook voor andere zaken in het verleden werden gebruikt is mooi om te weten, maar verder van minder groot belang voor mij. Het erom wat ze voor mij betekenen. 

Natuur

Bossen, rivieren en meren. We hebben ze rijkelijk in Zweden. We maken bijna dagelijks tochten door de natuur en ontdekken elke keer weer nieuwe dingen. 

Elke keer weer ontmoetingen met elanden, rendieren, hazen, reeën en andere herten. Maar ook kraanvogels, zwanen, ganzen en eenden welke op de vele meren te vinden zijn. 

De rust van de natuur is een deel van mijn religie. Ik vind hier krachten die ik anders niet in mezelf kan vinden. Ik ga er dan ook van uit dat dit voor iedereen anders is. En ook dat de behoefte van tijd tot tijd kan veranderen. 

Toen ik jong was vond ik geborgenheid in de stad. Waarschijnlijk omdat dat was waar ik niet werd gepest. Daar werd ik geaccepteerd om wie ik ben. Mijn jeugd op het platteland was een aaneenschakeling van pesten. Zowel in de buurt als op school en dat heeft mij jarenlang achtervolgt.

In dat geheel moet ik ook zeggen dat voornamelijk de invloed van mijn moeder op de mensen om mij heen bepalend waren hoe ik de mensen kon ervaren en dat was niet positief. Nu ik inzie dat zij hen manipuleerde zodat ze mij kon manipuleren heb ik eindelijk rust gevonden.

Nog altijd kan ik genieten van een uurtje in een oude stad. Of van de gezelligheid van een stadsmarkt. Maar mijn hart ligt in de natuur. Zoals ik als 4-jarige zei, ik wil een hutje op de hei.


Wandelbordjes in Zwitserland
Sacco, Giornico, Tessin, Zwitserland, foto 2009

In principe komen al mijn foto's voor verkoop in aanmerking, zelfs als ze niet of nog niet in de webshop staan. U kunt altijd aanvragen doen voor foto's op plexiglas of aluminium en andere toepassen, ook kunt u specifieke routebeschrijvingen, huttenbeschrijvingen etc aanvragen. Momenteel is mijn bedrijfsactiviteit vrijwel nul vanwege ziekte. Ik ben momenteel dus niet meer belastingplichtig. Denk daaraan als u iets wilt bestellen. Leverantietijden kunnen toenemen. 

 

Deze webshop/site is aan veranderingen onderhevig, ik raad u aan om zo nu en dan terug te komen om te zien hoe ver ik ben gevorderd. /Under construction! Updates almost every week. Especially working to get all the mountain cabins in Switzerland ready for the summer holiday!

 

Voorheen   http://celesta.roger-leunissen.nl/ Originally  domain.