Lappmark.se välkomnar er

Angélique Celesta Broekman

Angelique Broekman, in de bossen nabij Sollefteå
Angélique Broekman, själv bild från april 2012 tagit i skogsområdet utanför Sollefteå

2011

 

Året jag flyttade in i Sverige. På början bodde jag med familjen utanför Sollefteå, i en liten by som heter Forsmo. Det blev en hel förändring att bo i Sverige men jag tycker jätte mycket om livet i Sverige.

Vilken örändringar är dom viktigaste?

För mig persönligen är det viktigaste att bo i lugn o ro. Helst gärna i närhet från sjö och skog. Lära mig svenska var också en av min första utmaningar. Jag började redan i Nederländerna, men det är annorlunda än att man bor i landet. Jag provade SFI men det blev en besvikelse. Tempot var så seg att jag hade hela kapitel redan bearbetat och klassen var nog på gång med första uppdrag. Nu säger jag inte att jag skriver redan jätteduktig svenska, men jag ger mitt bästa. 

Men dom förändringar påverkade mycket på äktenskapet och jag trodde att vi alla var bakom flyttning till Sverige. Tyvärr var det inte sant och blev jag tvungen att skilja mig från barnens pappa. Det var ingen lätt beslut. Men nu visste jag att jag kunde inte komma undan. Varför inte? Jag hade redan flera år tanken att jag skulle skilja mig från honom. Anledningen att jag inte gjorde det var mina barn. Mina fantastiska men autistiska barn.  Jag var ledsen att det blev som det blev. Jag kunde tyvätt inte förändra beteendet från exet. 

Början på nytt efter 18 månader i Sverige var jätte jobbigt. Det blev en resan full av förändringar och bättre och dåliga upplevelse. Målet är hela tiden att hitta ett bra liv i Sverige. 

Mina intressen

Jag är redan länge intresserade i livet i Norrland. Jag möte den första Samer i 1984 när jag besökte Vildmarksvägen på första gången. Jag blev fullt intresserade av livet från renskötare och andra Lappar. Jag besökte Fattmomakke och blev ännu mer nyfiken. Jag fick chansen att studera i Sverige ett år senare men på sista minut tog min mamma hennes godkännelse bort. Då blev det ingen flyttning till Sverige. Men nu så många år senare bor jag här. 

Jag samlar böcker om Sverige, helst gärna om Norrland, Lappland, Västerbotten och Norrbotten, samt med slöjd från Lapparna. I ett år har jag redan samlat en hel del och jag vill gärna inreda ett rum i huset med min samling. Det kommer i framtiden. Jag har tyvärr problemer att gå långa sträcka och kan inte gå in i skogen och leta efter ren eller ällghorn. Jag hoppas att jag hittar dom nu på loppissar eller att jag kan få några av jägare eller renskötare. Jag har redan fått en gåva med 4 fina horn från rådjur av en av vara vänner som jagar.

Jag samlar också lite konst. Inte stora namnen, men en signerad tavla kan frestas mycket om den har Norrlandska bilden. Egentligen alla tavlor jag har är signerade. Jag vet inte av vem, från några vet vi vem har gjord dom. Men det är inte så viktig för mig. Mer den känsla att den är signerade och har en årtal. 

Om ni vill donera nåt, till exempel horn, same slöjd eller andra intressanta saker, då kan ni kontakta mig med kontaktformular som finns längs ner på sidan. 

Messen, knivar, Same slöjd, handwerk van de Samen
Knivar och Same slöjd, början av min samling hemma. Foto 2017

Hemsidan

Min första hemsidan startade jag i 1996. Det var ingenting att jämföra med vad jag har nu. Men man lär sig gående. Jag har lärt mycket från andra webdesigners och fotografen. Just nu är en stor del min gamla sidan som handlade mest om Schweiz och mitt liv med rörelse hinder. Samt att jag publisera mycket dikter som jag har skrivet under flera år. 
At jag skriver nu mest på nederländska har en anledning. Jag vill gärna dela min kunskap om mitt liv i Sverige men också om vad jag lät mig om renskötare, andra Samer och svenskar. 

När allt som är viktig för på Nederländska på plats då vill jag också kolla om jag kan skriva på svenska. Under tiden kan jag jobba på att lära mig bättre att skriva på svenska.

persoonlijke verzameling van producten van de Samen
Min samling växer fortfarende. Foto höst 2017

I framtiden kommer det at finnas flera sidor på svenska. Då kommer jag att göra knappar till dom här nere. Likandant som jag har redan gört med mina svenska dikter.

Handwerk van Samen, Same slöjd
Samling Same slöjd på PMU Lycksele, Nationaldag 2018

Hemsidan har en knapp så att ni kan läsa också på svenska om ni vill. Jag vet inte hur bra det fungerar, men tills vidare är det jag kan bjuda.

Museum Umeå, samische trommels
Besök på Västerbottensmuseet i Umeå. Fina samiska trummen! Foto 2017


Jag älskar at skriva noveller och dikter. Jag har skrivit mest på Nederländska men jag har skrivit nu också en del på svenska. Nyfiken klik på knappen.Videon gjort i Sverige

Foto är mitt storsta intresse, men ibland är det kul att leka lite med video. Därför använder jag mest mobilen. Min kamera kan också ta video men jag vet inte än hur. Men på vissa ställen på hela hemsidan kommer små försök att visa är upplevelse med video. 


Vart kommer jag ifrån?

Född är jag här. År 1969. Hela kvartiret var fullt med arbetare från PTT, Post Telefon och Telegraf arbetare. Nu finns det någre pensionäre kvar. Resten av rådhus är såld till andra människor. Sen flyttade jag till Ulft vid tyska gränsen. Där bodde jag länge från 1975 till 1988. Sen flyttade jag till Amersfoort, Utrecht, Diemen, Amsterdam, Venlo, Tegelen till Panningen. Sen började min resa i Sverige. Jag bodde i Sollefteå kommun, Östersunds kommun, Bräcke kommun tidigare. 


Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Wandelbordjes in Zwitserland
Sacco, Giornico, Tessin, Zwitserland

Deze site is de vervanger voor   http://celesta.roger-leunissen.nl/ Originally was my website on the previous domain.

 

Deze site zal de komende tijd aan veranderingen onderhevig zijn en dus raad ik u aan om zo nu en dan terug te komen om te zien hoe ver ik ben gevorderd. /Under construction! Updates almost every week. Especially working to get all the mountain cabins in Switzerland ready for the summer holiday!